Arki

Lohjan Kulttuuripajan luovan kirjoittamisen -ryhmän tekstejä.

Arki

Tämä aihe tuli mieleeni kun kävin aamulla tavanomaiseen tapaan suihkussa, niin kuin jotkut muutkin aiheet. Suihkussa on jokseenkin piristävää käydä joka aamu, ettei ole koko päivän kestävää nuhruista oloa. Suihkussa käynnin jälkeen alkaakin arjen pyöritys. Myöskin uusi päivä koittaa aamutoimien jälkeen.

Minulle on laadittu viikko-ohjelma arjen pyörittämiseen kotona, jotta muistan tehdä kotityöt ja pyykinpesun ajallaan. Viikko-ohjelma on siis ollut hyödyksi minulle, jotta voin rakentaa päiväni opiskelun, kotitöiden ja harrastusten suhteen. Jonkun mielestä juttuni eivät ole sisältörikkaita, toinen ihmettelee puolestaan mihin aikani oikeastaan riittääkään. Oman kokemukseni mukaan arkeni on hyvinkin sisältörikasta ja voimauttavaa. Erityisesti Kulttuuripaja on saanut minut tasapainoisemmaksi ihmiseksi ja myös viihdyn Kulttuuripajalla hyvin. Minusta on ollut todella mukavaa se, että arkeni on värikästä ja räiskyvää. Ehkä harrastukseni ja opiskeluni aikuislukiossa on saanut sairaalakierteen katkeamaan, sillä en ole tarvinnut psykiatrista osastohoitoa yli vuoteen. Olen toki myös oppinut rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Arki. Mitä se on? Yleisesti ajatellaan, että se on vain puurtamista ja väriltään homeisen kaurapuuron – tai karrikoidusti sanottuna karhunkakan veroista. Mene ja tiedä. Mutta eihän arjen ole pakko olla sitä tuskaista puulta maistuvaa pakkopullaa, vaan arkeen voi liittyä erilaisia onnistumisen kokemuksia – pieniä ja suuria. Silloin olen onnellisimmillani kun aloitan arkeni pienin askelin. Liittyipä siihen kotiaskareet tai opiskelu. Arki ei ole aina ruusuilla tanssimista kuitenkaan. Joskus tulee mietittyä raha-asioita, jos postilaatikkoon kolahtaa laskuja pari – kolme. Toisaalta tiedän keinoja, joilla penniään – tai eurorahoissa senttejään voi venyttää. Esimerkiksi olen hyvinkin laatu- ja hintatietoinen. Vanha sananlasku – erityisesti kotona opittu – köyhän ei ole varaa ostaa huonoa laatua. Joskus pyrin säästämäänkin rahaa, jos tulee vaikkapa yllättävä lääkäriin meno. Monia asioita voi löytää esimerkiksi Niksi-Pirkasta vaikkapa säästämisen, tavaroiden kierrättämisen ja universaalilla tasolla arjen pyörittämisen suhteen. Tämä voi kuulostaa tylsälle, mutta itselleni se on mielekästä.

Siis kiteytettynä: Rakennettu ja turvallinen arki kaiken kaikkiaan tuo minulle sisäisesti ja ulkoisesti turvallisen olon.

Kylttyyrikyttyrä


v2