Asiantuntija vertaisena

Lisännyt Sosped säätiö

Selailin tässä harmaan sunnuntain iloksi nettilehtiä ja vapaapäivän juhlaksi menin jopa rapakon takaa juttuja hakemaan. Kyllä kannatti! Törmäsin sattumalta huikeaan, viime vuonna alkaneeseen blogisarjaan New York Timesissa.

Kiinnitin ensin huomiota vain otsikkoon “asiantuntija kertoo kamppailustaan psyykkisen sairautensa kanssa”. Otsikon alla oli kuva, jossa psykoterapeutti Marsha Linehan katsoo vakavana kameraan. Linehan on tunnettu maailmalla epävakaan persoonallisuushäiriön hoitomuodon – dialektisen käyttäytymisterapian – kehittäjänä.

Haastattelussa New York Times-lehdelle hän kertoo sairastuneensa itsekin 17-vuotiaana psyykkisesti. Hänen diagnoosiksi asetettiin silloin skitsofrenia, mutta tästä on yli 50 vuotta aikaa. Linehan sanoo, että itse asiassa oli kyse nimenomaan epävakaasta persoonallisuudesta, jonka hoidon kehittymiseen hän on vaikuttanut urallaan. Hän kuvaa tätä elämänsä vaikeaa aikaa sanoilla “I was in Hell” (olin helvetissä) ja kysymykseen, miksi hän nyt juuri tuo omaa psykiatrista historiaansa julki, hän vastaa haluavansa antaa toisille rohkeutta:“En voi kuolla pelkurina”.

Haastattelu antaa uskoa ja toivoa epävakaasta persoonallisuudesta kärsiville ihmisille ja korostaa kokemusasiantuntijoiden ja vertaistuen merkitystä, jota mm. myös kollegani Markus Raivo on nostanut esille pamfletissaan.

Voikaa hyvin,

Carla

 

 

 


v2