Harjoittelua Lohjan kulttuuripajalla

Tein sosionomin opintoihin liittyvän työharjoittelun Lohjan kulttuuripajalla loka-joulukuussa. Lyhyt matkani Lohjan kulttuuripajan yhteisössä päättyi Pots Lojon säestämänä. Kulttuuripajan bändin keikka Männikön palvelukodissa oli huikea osoitus taidoista ja osaamisesta, jotka ilman pajan tarjoamaa mahdollisuutta saattaisivat jäädä käyttämättä ja esille tuomatta. Keikalla kuultiin Kulttuuripajan kävijöiden omia sanoituksia, sävellyksiä ja taidolla tehtyä tanssittavaa musiikkia.

Tutustuin harjoittelussa mukaviin ihmisiin ja vaikuttavaan toimintaan kahdeksan viikon ajan. Pajan voimaannuttava vaikutus oli nähtävissä ja kuultavissa. Yhteisön jäsenenä oli hyvä olla. Vaikuttavinta oli vertaisohjaajien ystävällinen ja hienovarainen tapa ottaa uudet ja vanhat kävijät, ja myös minut harjoittelijana huomioon. Kiitos siitä!

Pajalla on mainio kokoelma toiminnallisia ryhmiä. Koiraryhmät ovat suosittuja, ja pajan ”kummikoirien”, Hipun ja Lillin läsnäolo rauhoittaa ja tuo iloa jokaiseen päivään. Askartelu, kuvataide, musiikki, liikunta ja yhdessä toimiminen antavat sisältöä monen ihmisen päivään, luovat uskoa ja toivoa, jotta jaksaa eteenpäin.

Harjoittelijan näkökulmasta kävijöitä pajalle mahtuisi paljon lisää, ja tarvetta volyymin kasvattamiselle olisi myös jatkuvuuden näkökulmasta. Haasteita työntekijöille tuo toiminnan tunnettavuuden lisääminen ja kävijöiden toimintaan sitoutumisen helpottaminen. Toivottavasti tällainen matalan kynnyksen toiminta löytää paikkansa palvelujen kentällä, Lohjalla ja muualla Suomessa.

Päivi Mäkinen


v2