Kulttuuripaja Virta – kotoisa toiminnan paikka

Kulttuuripaja Virta –  kotoisa toiminnan paikka

Tampereella toimiva Sosped säätiön Kulttuuripaja Virta aloitti toimintansa alkuvuodesta 2015.
Toiminta on suunnattu kulttuurista kiinnostuneille 18-35 -vuotiaille, joilla on tällä hetkellä jokin mielenterveysongelma. Siitä miten toiminta on sujunut ja mitä matkan varrella on tapahtunut kertovat hankevastaava Virpi Stenlund ja vertaisohjaaja Iina (nimi muutettu).

“Aluksi me työntekijät kiersimme yhteistyötahoja kertomassa alkavasta toiminnasta. Yhteistyötahojen työntekijät kertoivat puolestaan toiminnasta omille asiakkailleen ja näitä alkoi tulla meille tutustumiskäynneille”, muistelee Virpi ja jatkaa,

“Halukkaiden kanssa sitten sisustettiin paikka ja järjestettiin ensimmäinen vertaisohjaajakoulutus.”

Varsinainen ryhmätoiminta alkoi kesäkuussa 2015 ja siitä saakka vertaisohjaajat ovat ohjanneet säännöllisiä, monipuolisia kulttuuriryhmiä viiden viikon jaksoissa. Vertaisohjaajakoulutuksia on ehditty järjestetty neljä ja viides alkaa alkuvuodesta 2017. Kulttuuripaja Virrasta on tullut myös mukava ja kotoisa paikka vapaalle hengaamiselle.

”Lähdin mukaan toimintaan koska kuuluin kohderyhmään. Kaipasin sisältöä ja tekemistä arkeeni kun olen sairaslomalla, mutta myös ohjaaminen kiinnosti. Parasta on mahdollisuus rikastuttaa päiviään ja tavata ihmisiä. Täällä on myös tilat ja välineet toteuttaa itseään vaikka taiteillen. On myös mahdollisuus jutella, jos on huonoja hetkiä sekä saada neuvoja tulevaisuuteen, esimerkiksi mistä saisi neuvoa kouluun hakemiseen. Kulttuuripaja Virta on tosi hyvä paikka ja uskon, että siitä on paljon apua ja tukea monille”, sanoo vertaisohjaaja Iina.

Runsaudensarvi

Yhtä aikaa Virrassa on ollut käynnissä noin 15 ryhmää ja hankkeen aikana on ollut ohjelmassa mm. kuvataidetta, musiikkia, kädentaitoja, luovaa kirjoittamista, erilaisia pelejä, leffoja, valokuvausta, teatteria ja lukuisia muita ryhmiä.

Iina kertoo useimmiten käyvänsä pajalla pitämässä ryhmää.

”Mutta, jos tulen muuten paikalle, niin yleensä neulon, juon kahvia, soittelen kitaraa ja vaan vietän aikaa muiden kanssa.”

Säännöllisen ryhmätoiminnan lisäksi Virrassa on järjestettu myös teemapäiviä, tapahtumia, retkiä ja juhlia.

“Lisäksi Bändi Väärän väriset tapetit on keikkaillut ja olemme järjestäneet oman ikkunagallerian ja osallistuttu kulttuuripaja Elviksen järjestämään kuvataidenäyttelyyn”, lisää Virpi jo lähes hengästyneenä kuvatessaan toiminnan monipuolisuutta ja runsautta.

Virta Tampereelle

Virpi Stenlundista on ollut hienoa olla rakentamassa aivan uutta mielenterveystyön toimintamuotoa Tampereelle.

“Me työntekijät olemme saaneet nähdä, miten tyhjästä tilasta muotoutuu värikäs olohuone ja uudet ihmiset löytävät paikkansa ryhmätoiminnasta. Erityisen hienoa on ollut järjestää vertaisohjaajakoulutuksia ja nähdä aina uusien ihmisten löytävän omat kykynsä ja voimavaransa ryhtyä kulttuuriryhmien ohjaajiksi”, kertoo Virpi, jonka työparina on hankesuunnittelija Anna Purola.

Työntouhua ja tunnelmaa

Kulttuuripaja Virrassa käydään myös säännöllisiä keskusteluja vertaisohjaajien kanssa ja seurataan heidän kasvamistaan ryhmien ohjaajina ja omien suunnitelmiensa toteuttajina myös toiminnan ulkopuolella esimerkiksi opinnoissa.

“On ollut hienoa havaita, että Kulttuuripaja Virran tunnelma on muotoutunut ystävälliseksi ja kannustavaksi kaikkia kävijöitä kohtaan. Uusia kävijöitä tulee jatkuvasti ja toimintaan pääsee hyvin mukaan”, toteaa Virpi.

”On mukavaa olla paikassa missä on hyvä työntouhun tunnelma ja mahdollisuus vapaaseen olemiseen tai puuhasteluun. Virrassa ei kukaan arvostele tai tule kyselemään, että mitä sinä täällä teet. Siellä saa olla vetäytyvä tai sosiaalinen oma itsensä, kaikenlaiseen toimintaan ja ryhmiin osallistumiseen kuitenkin kannustetaan”, vertaisohjaaja Iina lisää.

Kulttuuripaja Virta sai jatkorahoituksen RAY:ltä kolmeksi vuodeksi 2017-2019.

“Olemme myös hyvin iloisia saamastamme jatkorahoituksesta. Olisi tuntunut järjettömältä ajaa alas kovasti pidetty ja hyvin toimiva toimintamuoto. Tästä on nyt hyvä jatkaa samalla meiningillä eteenpäin”, iloitsee Virpi.

Kuvat: Mari-Anne Eerikäinen


v2