Minun polkuni, Sauli

Minun polkuni, Sauli

Kulttuuripajatoiminta ylittää perinteiset puoluerajat

Oikeistolaiset varmasti pitävät kustannustehokkuudesta. Laskeskelimme, että ROI (return on investment) on noin 1000-5000 prosenttia. Luit oikein. Tämä siis säästöinä veronmaksajille. Lohjan Kulttuuripaja tekee ihmisistä oma-aloitteisempia ja vastuullisia omasta tervehtymisestään vanhanaikaisessa, lähes kyläyhteisömäisessä ilmapiirissä. Ilman holhousta ja yksilön alistamista. Jos kaipaat yritteliäisyyttä ja yrittäjähenkeä, täällä sitä opitaan. Tilatkin rempattiin omalla porukalla.

Vasemmisto pitää varmasti yhteiskunnan kyvystä kerrankin auttaa nuoria syrjäytyneitä takaisin työelämään ja opiskeluihin yhteishengellä ja erilaisuutta kunnioittaen. Emme toimi rahan himosta, vaikka pitkällä tähtäimellä. Tästä on rahallista hyötyä sekä itsellemme että yhteiskunnalle. Opimme toimimaan ryhmässä tasa-arvoa ja toistemme erilaisuutta kunnioittaen.

Vanhanaikaisemmat ihmiset varmasti arvostavat sitä kaivattua yhteisön ja itsellisen yrittämisen yhdistelmää, joka auttaa meitä kaikkia auttamaan itseämme. Tutun sananparren mukaan, jos annat kalan nälkäiselle, hän syö päivän. Jos opetat kalastamaan ja annat välineet siihen, hän saa syötävää loppuelämäkseen. Sairaanhoito ja avohoito ovat kuin kalan antamista nälkäiselle. Kulttuuripaja opettaa hänet kalastamaan itse.

Tulevaisuuteen suuntautuneet ovat ehkä kiinnostuneita ennakkoluulottomasta uusien tekniikoiden ja käytäntöjen tutkimisesta ja käytöstä. Olemme aktiivisesti mukana tietenkin somessa ja netissä, sekä käytämme tietotekniikkaa mahdollisimman paljon. Kokeilemme uusia asioita osana päivittäistä toimintaamme. Ja innovaatioita meiltä saa odottaa, kun keskustelemme avoimesti ja tiedämme voivamme toteuttaa niin paljon, yhteisvoimin.

Vihreille voi vielä mainita kulttuuripajamme ydinarvoihin kuuluvan ympäristövastuun. Kaikki mahdollinen ostettava esim. kalusteet ja tarvikkeet ovat joko kierrätettyjä, kestävää kotimaista tai reilun kaupan tuotteita. Säästämme rahaa ja ympäristöä kierrättämällä ja itse tehden ja korjaten vanhaa. Tulemme tiivistämään yhteistyötä kierrätyskeskuksen ja sen yhteydessä toimivan nuorten työpajan kanssa.

Yhteistyöstä vielä: Olemme yhä enemmän verkostoituneet alueen muiden toimijoiden kanssa, kuten yrittäjien, hoitotahojen, Hyvän mielen majan, Lohjan Klubitalon, nuorten työpajan Tuuman jne. Pystymme siis yhdessä saamaan aikaan vielä enemmän perille saatua tukea.

Tämä ei ole mitään lorvimista ja leikkimistä. Emme ole säilöttyjä kroonistuvia ”potilaita”. Otamme aktiivisesti osaa omaan toipumiseemme ja palaamme yhteiskunnan tuottaviksi jäseniksi. Yhteiskunta on vahingossa meidät syrjäyttänyt, mutta me nousemme. Emme odota lääkäriä ja hoitajaa nostamaan meitä takaisin jaloillemme. Me teemme sen itse. Odotamme pientä alkusijoitusta, joka mahdollistaa ihmeen.

Tämä Kulttuuripajamalli tulee leviämään maailmalle ja auttamaan lukemattomia yhteisöjä. Koska se toimii. Sen jälkeen ulkomailta alkaa virrata eri alojen asiantuntijoita, yrittäjiä ja virkailijoita ihmettelemään paikkoja, joissa se kaikki alkoi. Ihailemaan rohkeita päättäjiä, jotka auttoivat alkuun nuorten, heikossa asemassa olleiden ihmisten paluun maailmaan. Oletko sinä silloin mukana juhlissa?

Sauli Kotilainen, vertaisohjaaja Lohjan Kulttuuripaja.

Olethan allekirjoittanut adressin Lohjan Kulttuuripajan säilymisen puolesta? Kiitos avustanne ja tuestanne Lohjan Kulttuuripajaa kohtaan.


v2