Päiväkirja Toscanasta

Sospedin kokemusasiantuntija Heikki Krook kertoo meille Italian matkastaan.

Hän kävi Toscanassa tutustumassa paikallisen mielenterveyskentän kuntoutusmuotoihin Nuorten Kulttuuripajat -hankejohtaja Markus Raivion sekä säätiön toiminnanjohtaja Lassi Rajamäen kanssa. Herrojen tarkoituksena on myös levittää sanaa kulttuuripaja-mallista. Kenties pajoja löytyy vielä jonakin päivänä auringonkukkapeltojen laidoilta.

Lassi_Markus_Heikki
Ensimmäinen päivä
Reissattiin junalla ja bussilla ympäri Roomaa, kunnes saavuttiin paikallisten kuntoutujien ylläpitämälle nettiradioasemalle. Se on tärkeä osa heidän kuntoutumistaan. Nettiradion kautta he saavat äänensä kuuluviin ja asiansa muidenkin ihmisten tietoon. Siten he pyrkivät vaikuttamaan kuntoutujien mahdollisuuksiin olla osana yhteiskuntaa. Kyseisen radioaseman nimi on Radio Fuori Onda ja sen parissa työskentelee kaksi psykologia, kuuden kuntoutujan ohella. Nettiradioaseman pitäminen on osa Rooman C-alueen kuntouttavaa työtoimintaa ja sillä on kerralla 150 – 200 kuulijaa.

Toinen päivä
Osa porukasta lähti tutustumaan Massa Marittiman keskiaikaiseen kaupunkiin, toisten jäädessä harrastamaan liikuntaa, polkupyöräilyn ja uinnin merkeissä. Päivän ohjelmaan kuului myös jalkapalloilua. Massa Marittiman kaupungissa oli kauniita vanhoja taloja ja 1200-luvulla rakennettu kirkko. Kadut olivat kivetyt. Kaupunkiretken jälkeen tutustuttiin etruskien aikaisiin raunioihin ajalta 700 eKr. Asumme yhteismajoituksessa. Miesten huoneessa on 11 asukasta – yhteisöllisyys kantaa!

Kolmas päivä
Koko päivän retki Maremman luonnonpuistoon alkoi 70 kilometrin autokyydillä. Jatkoyhteys bussilla, jossa kaikki eivät mahtuneet istumaan, mutta tunnelmaa se ei latistanut. Maremman luonnonpuistossa patikoimme korkealle kukkulalle, jossa oli Castel Marino niminen torni. Castel Marino rakennettiin 1300-luvulla ja sieltä käsin valvottiin merenkulkijoita. Tornin huipulla oli tuolloin merkkituli, jota käytettiin viestintään. Tornista oli näkymä läheisille saarille mm. Monte Criston saarelle. Maremman luonnonpuistossa on runsaasti erilaisia kasveja, kuten Myrtti, jonka lehtiä ihoon hieromalla, voi suojautua moskiitoilta ja eläimiä, kuten vapaana eläviä lehmiä. Maremman luonnonpuistosta löytyy erilaisia luontotyyppejä suosta mäntymetsään. Suoalueita on ojitettu käsin kaivetulla ”joella”. Ojittamalla suoalueita on saatu kuivatettua ja siten on päästy eroon malariaa levittävistä moskiitoista. Maremman luonnonpuisto on rauhoitettu ja avotulen teko, sekä tupakointi ovat kiellettyjä sakon uhalla. Patikkaretki jatkui uimarannalle, jossa yksinäinen kettu kierteli kerjäämässä ruokaa ihmisiltä. Patikkamatkan pituudeksi tuli noin kuusi kilometriä.

Neljäs päivä
Päivä alkoi purjehdusretkellä. Pääsin kokeilemaan miten purjevenettä ohjataan. Kävimme myös Populonia Altan pienessä kaupungissa shoppailemassa ja nauttimassa virvokkeita. Päivän ohjelmassa oli myös patikointia ja uintia niistä kiinnostuneille. Illalla saimme ruoaksi pastaa ja salaattia, kuten muinakin päivinä. Ruokailun jälkeen oli vuorossa yhteinen illanvietto paikallisten opiskelijoiden kanssa. Jokainen meistä piti vuorollaan lyhyen puheen, jossa kertoi tuntojaan yhdessä vietetystä ajasta. Ruokapaikan pihalla eräs villisikakin sai osansa pasta-ateriasta. Seurasin sen ruokailua lähietäisyydeltä, kun se söi tähteitämme. Samainen villisika vierailikin luonamme joka ilta, kun se oppi, että sitä ruokitaan.

Viides päivä
Vierailimme eräässä sairaalassa Livornossa, tutustuen sen psykiatrisen osaston toimintaan, siellä järjestetyn pienimuotoisen konferenssin kautta. Heidän psykiatrisella osastollaan on 16 vuodepaikkaa ja vuodessa asiakkaita on noin 400. Sidontaa hoitomuotona ei käytetä, joten lepositeitä ei tuossa sairaalassa edes ole.

Kuudes päivä
Vierailemme Siennan kaupungissa shoppaillen ja pizzaa syöden. Quattro formaggio -pizza oli mahtava kokemus.

Heikki_Markus_maisema

Seitsemäs päivä
Palasimme Roomaan Montionista, jossa olemme asuneet matkan ajan. Roomassa porukka jakaantui, kukin taholleen. Itse lähden tutustumaan Vatikaaniin. Arkkitehtuuri, maalaukset ja veistokset hivelivät silmiä. Majoituimme YWCA -hotelliin. Hotellin osoite on Via Cesare Balboa 4 ja hinta alle kolme kymppiä yö, sisältäen aamiaisen. YWCA hotelli on kävelymatkan päässä rautatieasemasta.

Kahdeksas päivä
Kotiinlähtö. Matkustimme junalla lentokentälle. Kaikki sujui hyvin, totesin, kun istuin lentokoneessa matkalla kohti Helsinkiä. Matkan aikana näin paljon uusia asioita ja kiinnostukseni Italiaa kohtaan heräsi. Suunnitelmissa on Italian kielen opiskelu, jotta saisin seuraavasta Italian matkastani vielä enemmän irti.


v2