Pots Lojon Debyytti on värejä

Pots Lojon Debyytti on värejä

Pots Lojo on antanut minulle elämänvirkeyttä arkeen monellakin eri tapaa. Bändissä soittaminen on tuonut esimerkiksi musiikillista elementtiä ja vastapainoa opiskeluihini, sillä opiskelen nykyisellään aikuislukiossa Lohjalla. Soitan Pots Lojossa lyömäsoittimia, erilaisia pillejä, kuten tinapilliä ja nokkahuilua. Myöskin laulan bändissä, jos esitämme tiettyjä covereita keikoillamme. Tulin itse bändiin mukaan loppukeväästä 2013. Harjoittelemme paljolti omien biisien soittamista sillä, että sovitamme ja sävellämme ne jonkun ryhmäläisen tai vertaisohjaajan sanoituksiin. Pots Lojo on Lohjan Kulttuuripajan bändi, joka koostuu vertaisohjaajista sekä ryhmäläisistä, jossa loput bändistämme laulavat, soittavat esimerkiksi kitaraa, bassoa ja kosketinsoittimia sekä muita rytmisoittimia.

Olemme olleet useassa eri paikassa soittamassa pitkin eteläistä Suomea; esimerkiksi Lahden Moniäänirockissa keväällä 2014. Pitkin kevättä on ollut puuhaa ja tekemistä soittokeikkojen suhteen. Saman aikaisesti työstimme omaa levyä nimeltä Debyytti, joka on meidän ensimmäinen ilmestynyt levy. Itseasiassa levyn työstämisprosessi alkoi syksyllä 2013, kun saimme Raha-automaattiyhdistykseltä julkaisurahaa, joka tarkemmin ottaen tulikin Sosped säätiön kautta. Samalla levyntekoprosessissa eräs työharjoittelija teki vertaisohjaajan kanssa minidokumenttia Pots Lojosta. Se esitettiin ensimmäistä kertaa Lohjan Harjulassa, Dixissä levynjulkaisujuhlissa. Omien kokemuksien mukaan bändissä soittaminen ja yhteen hiileen puhaltaminen on ollut mielekästä ja samalla olemme soittajina saaneet suoraa sekä rakentavaa palautetta. Sen myötä olemme kehittyneet paljon – ainakin omalla osalla voin näin sanoa omista lyömäsoittimien soittotaidosta.

Debyytin työstämistä on aika pitkälti mahdollistanut Markojuhani Rautavaaran studio Chihuahua sekä Lohjan Kulttuuripaja noin yleisestiottaen. Chihuahua-studio sijaitsee Inkoossa ja siellä on miellyttävät sekä rauhoittavat maalaisidylliset olosuhteet. Erityisesti olen pitänyt studion pihapiiristä, koska sen ympärillä oleva puutarha esimerkiksi kesäisin rauhoittaa minua. Studiolla on ollut sikäli mielenkiintoista olla mukana, sillä on saanut soittaa niin kovaa kuin ikinä vain korva kestää. Pidän myöskin omien biisien tekemisen lomassa musiikin tuomasta äänimaisemasta. Joskus näen biisiemme melodian ja erilaiset taustat väreinä. Toivottavasti joskus voisimme tehdä meidän biiseistämme jonkinlaisen musiikkivideon, niinkuin suuret ja kuuluisat starat konsanaan.

Levyt

Pots Lojon levynjulkaisujuhlat olivat Lohjan Harjulassa 24.05.2014, lauantai-päivänä. Silloin oli aurinkoinen ja todella kuuma, kesäinen päivä. Ennen levynjulkaisujuhlaa meitä oli kolme bändiläistä soittamassa akustisesti Lohjan torilla Hyvän mielen kulttuuritapahtumassa, jonka järjesti Lohjan Mielenterveysseura. Minusta se oli varsin mukavaa lämmittelyä itse levynjulkaisukeikkaa varten. Kummassakin tapahtumassa oli paljon ihmisiä katsomassa yleisössä ja jokunen ihmisryhmittymä yleisöstä taisi laittaa myös jalalla koreasti, jota oli ilo sitten myöhemmin seurata. Minusta oli todella mahtavaa soittaa suurelle yleisölle ja olla lavalla tähtinä, niinkuin kuuluisat starat konsanaan.

Levynjulkaisujuhlissa yleisöllä että soittajilla oli groove meininki päällä. Saimme paljon suosionosoituksia. Se kosketti minua että muita bändiläisiä luihin ja ytimiin, että meininki oli todella lämminhenkinen sekä kannustava jatkamaan eteenpäin. Toivottavasti jossakin vaiheessa saamme julkaista levyjä lisää sekä saisimme näkyvyyttä ja kuuluvuutta sosiaalisen median sekä tavanomaisen median kautta. Bändimme riveistä löytyy hyviä biisinikkareita sekä sanoitus-, sävellys- että sovituspuolelta.

Lisää tietoa:
Pots Lojon Facebooksivut
SoundCloudissa voi kuunnella joitakin biisejämme
Youtubessa on julkaistu myös lyhytdokumentti levymme teosta.

Mikä on Lohjan Kulttuuripaja ja mitä se tarjoaa?

Lohjan Kulttuuripaja tarjoaa 18-35 -vuotiaille nuorille aikuisille mielenterveyskuntoutujille mielekästä tekemistä ja virkeyttä päivään. Se on myös matalan kynnyksen paikka. Ei tarvitse olla kokemusta mistään kulttuuriin liittyvästä aiheesta, vaan Lohjan Kulttuuripajalla oppii uusia sekä luovia dimensioita itsestään sekä muista esimerkiksi musiikin ja kirjoittamisen suhteen. Vaikka ulkona tulisi räntää taikka eri kokoisia tiskirättejä taivaalta alas, niin Lohjan Kulttuuripajalla paistaa aina aurinko sekä tuntee itsensä tervetulleeksi hyvän ilmapiirin vuoksi. Lue lisää tietoa Lohjan Kulttuuripajasta.

Teksti: Kylttyyrikyttyrä

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Aspalaisessa kesäkuussa.


v2