Radio Valo lähtee Tansaniaan

Lisännyt Sosped säätiö
Radio Valo lähtee Tansaniaan

Kehitysvammaisten toimittajien toimittama Radio Valo käynnistää kansainvälisen yhteistyön tansanialaisen Radio Jamii -yhteisöradioaseman kanssa. Syyskuussa toteutettavan matkaprojekti tavoitteena on vahvistaa vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun mediatoiminnan kautta.

Matka toteutetaan 14.-29. syyskuuta ja suurin osa ajasta työskennellään Kaakkois-Tansaniassa Mtwaran kaupungissa. Radio Valo pääsee tutustumaan vammaisten ihmisten elämään erityiskouluissa ja paikallisissa kylissä. Matkan toisella viikolla Radio Valon ja Radio Jamiin toimittajat pääsevät jakamaan kokemuksiaan heikommassa asemassa olevien ihmisten osallistamisesta. Ryhmät myös toteuttavat radio- ja tv-uutisjuttuja vammaisten oikeuksiin liittyen.

Radio Valon nuori toimittaja Kalle Havumäki kertoo odottavansa matkaa.
”En ole koskaan edes ajatellut, että voisin päästä pieneen kaupunkiin Tansaniaan tutustumaan ihmisten elämään. Omien mielipiteiden ilmaiseminen on jokaiselle ihmiselle tosi tärkeää. Haluan olla mukana tukemassa tansanialaisten vammaisten ihmisten vapautta ottaa kantaa heidän elämäänsä koskettaviin asioihin.”

Ulkoministeriön kulttuurimatkatuen avulla toteutettava hanke on jatkumoa suomalaisten Mtwarassa tekemälle, pitempiaikaiselle kehitysyhteistyölle. Viestintä ja Kehitys -säätiö (VIKES) on ollut mukana käynnistämässä Radio Jamiin toimintaa, kun taas Liikunnan Kehitysyhteistyö (LiiKe) tukee koululiikuntaa ja terveyskasvatusta myös vammaisten koululaisten parissa.

Suomalaisen Radio Valo ja tansanialaisen Radio Jamiin työpajan tavoitteena on oppia molemminpuolisesti parhaita käytäntöjä ja luoda toimivaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa.
”Me ollaan eläviä esimerkkejä siitä, että myös kehitysvammaiset voivat olla tekijöitä, eikä pelkästään tekemisen kohteita. Olisi hienoa, jos Tansaniassakin tämä ajatus juurtuisi Radio Jamiin toimintaan”, pohtii Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestäkin tuttu Sami Helle.

Kalle Havumäen, Sami Helteen ja heidän toimittajakollegansa Jussi Ratian ideasta liikkeelle lähtenyt Salamarock-hyväntekeväisyyskonsertti kerää varoja Tansanian vammaistyöhön. Konsertti järjestetään Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä 27.8. Mukaan on saatu Pertti Kurikan Nimipäivien koolle kutsumina mukaan vahva rivi artisteja. Lavalle nousevat Nimipäivien lisäksi mm. Pepe Willberg, Topi Saha ja Kalle Salonen Band.

”Tulkaa kaikki rokkaamaan ja lähettämään meidät Tansaniaan!” toivottaa Havumäki.

10622779_10153063520453625_4096535303396714032_n


v2