ReAktorin Lumoon ja Trombiin uusia vertaisohjaajia

Lisännyt Yleinen
 ReAktorin Lumoon ja Trombiin uusia vertaisohjaajia

Torstaina 20.10. vietettiin ensimmäistä kertaa Suomessa kansainvälistä vertaistuen päivää.

Samana päivänä Porin Kulttuuripaja Lumossa juhlittiin kahdentoista uuden vertaisohjaajan valmistujaisia.
Samalla viikolla myös Jyväskylän Kulttuuripaja Trombissa valmistui seitsemän uutta ohjaajaa.

”Uusilla vertsikoilla on tietenkin huikea määrä erilaista osaamista. Suunnitteilla uusien pajojen teemoiksi on mm. valokuvausta, lemmikkieläimiä, taidetta, kokkailua, elokuvaa, pelejä, värityskuvia, konemusiikkia, venäjän kieltä ja kulttuuria, improteatteria – My Little Ponyja unohtamatta”, kertoo lähes hengästyneenä Lumon hankevastaava Minna Wallenius.

 

pori-1

”Sain sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa. Uusia ystäviä, itseluottamusta ja sisältöä elämään. Täällä on mahtava ilmapiiri ja kannustus. Sain myös rohkeutta vetää omaa pajaa, sekä uusia tuttavuuksia ja hemmetin hyvän mielen”, kuvailee tunteitaan yksi vastavalmistuneista vertsikoista.

Valtaosa uusista Porin Lumon pajoista aloittaa toimintansa viikolla 45, muut vähän myöhemmin.

Jyväskylän Trombissa luvassa musaa ja maistiaisia

Jyväskylän hankevastaava Panu Koskimies kertoo myös uusien Jyväskylän Trombin ryhmien sisällöstä innokkaasti.

”Meillä alkaa uusien vertaisohjaajien myötä mm. streemaus eli konsolipelien ja nettipelaamisen spesiaaliryhmä. Saamme myös makuaisteille uusia vivahteita Makuja maailmalta ruokaryhmän valmistamina. Parketille pääsee Tanssiryhmä paritanssille ja break-tanssille –ryhmissä. Ja säpinöidä tai tunnelmoida voi myös  Ääniä kitarasta – musaryhmässä tai musiikin kuuntelu – ja keskusteluryhmissä.”

jyva%cc%88skyla%cc%88

Jyväskylän Trombissa aloittaa muun toimintansa lisäksi myös uusi kuvataideryhmä. Osa ryhmistä starttaa marraskuussa ja muutama vuodenvaihteessa.

”Sain sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa”

Vapaaehtoisten vertaisohjaajien avulla Sospedin Kulttuuripajatoiminta on eri kaupungeissa monipuolista, uudistuvaa ja vaikuttavaa. Tällä hetkellä Kulttuuripajatoimintaa on Porin ja Jyväskylän lisäksi Kajaanissa, Tampereella ja Lohjalla.

”Vertaisohjaajien monipuolinen osaaminen hämmästyttää joka kerta uudelleen. On ollut ilo todeta, että vapaaehtoisuus Kulttuuripajoilla kiinnostaa monia, ja moni nuori aikuinen on löytänyt toiminnan avulla myös uusia kiinnostuksen kohteita. Yksi syy toiminnan onnistumisessa on varmasti se, että he saavat itse aidosti päättää, mitä haluavat pajalla tehdä. Ei tarvitse tulla valmiiseen työtehtävään toteuttamaan jonkun toisen unelmaa vaan voi aidosti valita mitä tekee, milloin tekee ja kuinka pitkäkestoisesti haluaa vertaisohjaajana toimia. Vapaus valita motivoi ja innostaa”, sanoo Kultturipajan ReAktori-hankkeen hankepäällikkö Rauni Koikkalainen.

Toiminta sekä Jyväskylän Trombissa että Porin Lumossa jatkuu juhlan merkeissä hyvin tunnelmin kohti sisältörikasta arkea. Kaksi vastavalmistunutta vertaisohjaajaa toteaakin ytimekkäästi.

”Sain työkaluja vaikeiden tilanteiden hallintaan ja olen saanut oppia myös ryhmätyötaitoja.”

”Sain loistavan aloituksen ja oli mukava tutustua erilaisiin ihmisiin. Sain koulutuksesta myös muutaman kaverin.”


v2