Taitekohtia – viestejä sisäisestä maailmasta

Lisännyt Sosped säätiö

Taidenäyttely Kansallisteatterin Lavaklubilla 19.3.-5.4.

Laulaja Emma Salokoski on koonnut Kansallisteatterin Lavaklubille taidenäyttelyn, jonka teoksissa useat mielenterveyskuntoutujat ilmaisevat eri tavoin omaa sisäistä maailmaansa. Teoksiin sisältyy tarinoita mielen toipumisesta kuvallisen ilmaisun keinoin. Näyttelyn toteuttajana ovat Salokosken lisäksi Mielenterveysyhdistys HELMI ry ja Kukunori ry.

Syyttä torjuttu ihmisryhmä
Mielen hajoaminen on yhteiskunnassamme edelleen vaikeasti käsiteltävä asia, vaikka psyykkisten vaivojen kanssa painii huomattava osa kansasta. Ainakin joka viidennellä ja joidenkin arvioiden mukaan jopa joka toisella suomalaisella on elämänsä aikana eriasteista psyykkisiä ongelmia. Jos asia ei ole tullut omakohtaisesti tutuksi, jokaisen lähipiirissä on varmasti henkilöitä, jotka lukeutuvat tähän joukkoon.
Vaikka näin monet kamppailevat masennuksen, loppuun palamisen, ahdistuksen tai psykoosien kanssa, valtaväestön ymmärrys ja suhtautuminen tätä ihmisryhmää kohtaan on perusvireeltään torjuvaa. Mielenterveysväki kohtaa kohtuuttoman paljon ymmärtämättömyyttä ja ennakkoluuloja. Asiatonta kohtelua tapahtuu jopa hoitojärjestelmän sisällä. Emma Salokosken mukaan torjumisen taustalla saattaa olla pelko.
”Meidän on ehkä vaikea hyväksyä, että kuka tahansa meistä voi sairastua. Mielen rikkoutumista tapahtuu aivan tavallisille ihmisille,” Salokoski toteaa.

Viesti perille taiteen keinoin
Usein syvän masennuksen tai ahdistushäiriön painama ihminen ei osaa pukea tunteitaan sanoiksi. Terapian ja muun hoidon lisäksi moni kokee saavansa merkittävää apua taiteen tekemisestä. Taide menee sanoja syvemmälle. Vaikeat tunteet ja kokemukset voivat olla sanojen ulottumattomissa, selittämättömiä ja hankalia tai hyvin epäloogisen tuntuisia. Silloin värit, materiaalit, kuvat, musiikki tai liike voivat olla ainoa tapa päästä kosketuksiin sisimpänsä kanssa ja saada eheyttäviä kokemuksia.
Toipumisprosessin myötä syntyneet työt avaavat ymmärrystä mielen rikkoutumisesta tavallisille ihmisille, joilla ei siitä omaa kokemusta ole. Tämä ajatus on Emma Salokosken taidenäyttelyn taustalla.
”Taide tekee myös näkymättömän näkyväksi. Se nostaa esiin alitajunnassa vellovat asiat, mutta tuo myös esille tekijänsä, ne ihmiset jotka muuten helposti jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle. Tällä tavoin taideteokset toimivat siltana ja avaavat reittejä ymmärtää mielensä särkenyttä,” Salokoski kuvailee.

Ääni hiljaisille
Salokoski toivoo näyttelynsä tuovan vaikeassa asemassa olevien ääntä kuuluviin. Hän kertoo tuntevansa ihmisiä, jotka eivät saaneet tukea silloin kun he sitä eniten olisivat tarvinneet, eikä heitä koskaan nähty sellaisina kuin heidät olisi pitänyt nähdä.
”Haluaisin että tämä näyttely toisi heille jonkinlaisen uuden oikeutuksen. Mahdollisuuden saada näkyä sellaisena kuin on, kuulua, tuntea, ja saada vastakaikua omalle todelliselle olemukselleen. Jopa niille kipeille asioille, joita kukaan ei halua nähdä.”

Avajaisbileet Lavaklubilla 19.3.
Näyttelyn avajaisbileet pidetään Kansallisteatterin Lavaklubilla keskiviikkona 19.3. klo 20-24. Tarjolla on taidetta monessa muodossa. Illan ohjelmassa on kuvataiteen lisäksi tanssiperformanssi, monologeja ja tietysti musiikkia. Lavalle nousevat mm. Emma Salokoski ja hänen kymmenhenkinen kuoronsa, Janna Hurmerinta sekä Tommy Lindgren. Tapahtumaan on vapaaehtoinen 10 euron pääsymaksu.

Tapahtuman Facebook-sivut.


v2