Toteutukoon kaikki unelmamme

Lisännyt Sosped säätiö

“Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään, mutta joka unohtaa, sitä kumpaankin silmään.” Vanha suomalainen sananlasku

On aika tarkastella Sospedin Kulttuuripaja-hankkeen viime vuotta ja tunnustella sitä myös henkilökohtaisella tasolla. Kuinka selkeältä ja opettavaiselta vuosi näin jälkeenpäin näyttääkin. Se oli oppimisen vuosi. Onneksi oppiminen ei tarkoittanut tällä kertaa kriisien tai onnettomuuksien kautta oppimista, vaan mahdollisuutta pysähtyä, lukea ja kuunnella. Toki se tarkoitti myös mahdollisuutta toimia. Lohjan uuden kulttuuripajan valmistelut ovat täydessä touhussa johtuen erinomaisesta henkilöstöstä. Annamme tänä vuonna 50 nuorelle aikuiselle kuntoutujalle tilaisuuden osallistua kulttuuripajatoimintaan. Rakennamme yhteisöllistä ja osallistavaa ilmapiiriä, josta monet muut voivat vielä vain unelmoida.

Viime vuoden kohokohtiin kuului myös pamfletin julkaisu, kansainvälisiä konferensseja ja upouusi työyhteisö, joka rakentaa itse itseään. Sanat ”arvo”, ”työ”, ”visio”, ”yhteiskunta”, jopa ”reiluus” ovat kaikuneet käytävillä ja kahvipöytäkeskusteluissa. Toivottavasti niitä kuullaan tänäkin vuonna.

Itse kävin viime vuoden aikana kuudessa maassa, risteilin Casablancassa ja luennoin Cambridgen paikallisessa yliopistossa Englannissa. Ratsastin hevosella, koin myrskyn Atlantilla ja kävin jääkiekko-ottelussakin. Monet unelmat voivat siis toteutua.

Maailma näyttää sosiaali- ja mielenterveystyön näkökulmasta yllättävän yhtenäiseltä: se elää ja kehittyy. Soita on kuitenkin vielä kuokittavana On hyvä muistaa kuinka vähän uusia vuosia koko mielenterveyden käsite (pdf) on viettänyt.

Vaikka me onnekkaat, jotka saamme nähdä vuoden 2013, otamme mahdollisuuden muistella vuotta takanamme, elämme tätä vuotta eteenpäin. Teemme sen innolla ja luottavaisin mielin siitä mitä tuleman pitää, unohtamatta eilistä. Kuten aina, olemme varmoja siitä, että voimme tehdä mitä tahansa mihin asetamme mielemme mukaan.

Tämä vuosi, kuten jokainen, tuo esteitä ja mahdollisuuksia. Jokainen haaste tuo meidät yhteen ja jokainen saavutus tekee meistä vahvempia.

Hyvää alkavaa vuotta 2013 kaikille. Toteutukoon kaikki unelmamme.

Markus Raivio. Kuva Pekka Elomaa

Markus Raivio. Kuva Pekka Elomaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


v2