Vetoomus Lohjan Kulttuuripajan puolesta

Vetoomus Lohjan Kulttuuripajan puolesta

Kuullessani Lohjan Kulttuuripajan lakkautusuhasta olin todella surullinen. Olen itse mielenterveyskuntoutujana ollut mukana vastaavanlaisessa toiminnassa Kulttuuripaja Elviksessä Helsingissä. Toimin tanssin vertaisohjaajana ja olin mukana myös vertaisohjaajakoulutuksessa. Haluan kysyä, missä olisi paikka nuorille mielenterveyskuntoutujille nyt, kun on uhkana, että paja sulkee ovensa?

Kulttuurin vaikutusta kuntoutuksessa ei saisi koskaan aliarvioida. Omassa tapauksessani, tanssi on toiminut minulla kuntouttavana tekijänä. Tanssi on pitänyt minut pystyssä saadessani iskun toisensa vastoin kasvoja. Kuntoutuminen on hidasta ja olen voimakkaasti sitä mieltä, että ilman tanssia se olisi jäänyt tapahtumatta. Se, että ihmisellä on jokin intohimo, kantaa häntä voimakkaasti elämässä eteenpäin. Intohimosta pidetään kiinni kynsin hampain ja sen parissa vietetään vaikka koko vapaa-aika – silloinkin kun tuntuu siltä, että koko maailma kääntäisi selkänsä. Monelle mielenterveyskuntoutujalle taideharrastus voi olla pienien tulojen vuoksi lähes mahdotonta kustantaa. Kultturipaja astuu esiin tässä kulttuuriharrastuksen mahdollistajana – ja mikä hienointa, saattaa löytyä myös oma intohimo, elämän liekki!

Kulttuuripaja tarjoaa mielenterveyskuntoutujalle harrastuksen lisäksi paikan, jossa viettää aikaa, kun terveys estää päätoimisen opiskelun tai työn. Monella mielenterveyskuntoutujalla on vaara syrjäytyä kokonaan ja kulttuuripaja toimii erinomaisesti syrjäytymisen ehkäisijänä. Kulttuuripajasta on hyvä ponnistaa eteenpäin kohti opintoja tai työelämää. Näin kulttuuripajalaisilla on tapahtunutkin. Ja mikä hienointa, kulttuuripaja voi nostaa elämisen laatua voimakkaasti. Se, mikä ratkaisee lopulta elämässä, on se, mikä tekee onnelliseksi ja sen tekeminen mahdollisimman paljon. Kokemukset tuovat onnellisuutta tutkimusten mukaan – ei se, kuinka paljon on rahaa tai materiaa. Kulttuuripaja on rahallinen panostus, mutta suuri eettinen teko parantamaan ihmisten elämää. Raha on väline, sillä voi tehdä joko hyvää tai pahaa. Lohjan kulttuuripajan säilyttäminen toiminnassa on suurta hyvän tekemistä. Näin pelastetaan monta elämää ja luodaan tulevaa.

Pauliina Sirviö, Opiskelija

Olethan allekirjoittanut adressin Lohjan Kulttuuripajan säilymisen puolesta?


v2