Voimavaraloma antoi uusia näkökulmia arkeen

Lisännyt loka 5, 2017 Nuorten kulttuuripaja, Yleinen
Voimavaraloma antoi uusia näkökulmia arkeen

Voimavaraloma Sospedin kulttuuripajojen vertaisohjaajille järjestettiin tänä vuonna Yyterin kylpylähotellissa. Ympäri Suomea paikalle matkanneet vertaisohjaajat pääsivät Yyterissä rentoutumaan ja nauttimaan upeista dyynimaisemista. Harva uskaltautui polskimaan meriveteen, mutta kylpylän lämpimistä poreista nautittiin senkin edestä: loman hurjimmat vesipedot kävivät kylpylässä monta kertaa päivässä – yhteensä huikeat 13 kertaa.

Uimisen, rentoutumisen ja herkuttelun lisäksi lomalla oli tarjolla erilaista ohjelmaa, johon kukin sai osallistua oman kiinnostuksen ja jaksamisen mukaan. Ohjelmassa oli mm. Taiji-voimistelua, askartelua, karaokea ja UKK-kävelytesti. Osa porukasta oli tullut lomalle virkistäytymään ja liikkumaan, osa rentoutumaan ja lepäilemään. Voimavaralomalla jokainen saa ladata akkuja omalla tavallaan. 

-Alkuun kyllä jännitti lähteä mukaan! Junien vaihdot ja siirtymätilanteet ovat aikaisemmin olleet haastavia, joten pelotti että miten tällä kertaa menee, kertoo Kajaanin Kulttuuripajalta paikalle saapunut Sonja. Matka Kajaanista kohti Yyterin hiekkasärkkiä alkoi jo aamuvarhaisella ja matkan varrella niin junaa kuin bussiakin pitää vaihtaa. Oli kuitenkin sellainen olo että nyt pitää uskaltaa, jatkaa Sonja. Olin kuullut että paikka on kiva ja tiesin että edessä on mahtava kokemus. Ajattelin että kyllä mä haluan lähteä, ja kun näin paikan ja tutustuin ihmisiin tuli tosi hyvä olo – voittajafiilis!

Lomalle osallistui noin kaksikymmentä vertaisohjaajaa Jyväskylän, Tampereen, Porin ja Kajaanin kulttuuripajoilta. Sonja ei ollut ainoa, jota lomalle tulo oli etukäteen hieman jännittänyt. Matka, uusi ympäristö ja vieraat ihmiset olivat asioita, joita lähes jokainen kertoi jännittäneensä ennen lomalle tuloa. Ensimmäisen illan jälkeen pieni jännitys kuitenkin katosi ja tutustuminen toisiin alkoi. Lomailijoiden omassa WhatsApp-ryhmässä kävikin pian vilkas keskustelu, ja porukalla pelattiin mm. erilaisia pelejä ja käytiin kaupungilla laulamassa karaokea.

”Kaikkein parasta oli että sai levätä. Suosittelen. Omaan arkeen sai niin paljon uusia näkökulmia.”

-Ohjelmaan kuulunut voimavaraluento yllätti positiivisesti. Harjoitukset olivat tosi kivoja ja aion hyödyntää niitä omissakin vertaisryhmissä Kajaanin Kulttuuripajalla, kertoo Sonja. Lomalla sai myös vertaistukea: on muitakin ihmisiä, joilla on hankaluuksia. Kun oli aikaa keskustella toisten vertaisohjaajien kanssa huomasin, että ihmisillä on ollut rankkojakin kokemuksia, joista on selvinnyt. Siitä sai omaan elämään uutta puhtia – kyllä nämä haasteet selätetään!  En ole yksin asioideni kanssa.

 

-Odotin että pääsen lomalla rentoutumaan ennen syyslukukauden alkua, kertoo Jyväskylän Kulttuuripajalta paikalle saapunut Lassi odotuksistaan loman suhteen. Tykkään paljon liikunnasta, ja sitä olikin tarjolla. Osallistuin mm. UKK-kävelytestiin, jonka jälkeen sain minulle räätälöidyn liikuntaohjelman. Tavoitteena on että jaksan entistä paremmin pyöriä sählykentillä, kertoo Lassi, joka ohjaa Kulttuuripajalla mm. frisbeegolfia.

Teme on käynyt Kajaanin Kulttuuripajalla pajan perustamisesta asti, ja on vetänyt pajalla mm. valokuvaus-, kokkaus- ja peliryhmiä. Valokuvausharrastajalla oli kamera mukana myös lomalla. Yyteri tarjosi loistavat puitteet valokuvaukselle.

-Mukava viikko oli ja sain uusia tuttavuuksia. Etenkin ihmiset jäävät lomasta mieleen, summaa Teme tunnelmiaan.

Uudet tuttavuudet olivat myös monen muun mielestä loman parasta antia ja lomalla syntynyt WhatsApp-ryhmä on pysynyt elossa myös loman jälkeen. Moni toivoi, että vastaavanlaisia mahdollisuuksia tutustua toisiin vertaisohjaajiin olisi tarjolla enemmänkin. Porukalla innostuttiin ideoimaan erilaisia toteutustapoja, kuten yhteistä risteilyä.

-Pajalla ollessa ihmissuhdetaidot ovat parantuneet – täällä on saanut lisäkoulutusta, kommentoi Teemu Porin Kulttuuripajalta.

Voimavaralomalle kannattaakin lähteä mukaan pienestä alkujännityksestä huolimatta. Seuraava loma järjestetään ensi vuonna – hae rohkeasti mukaan!

v2