Jeesus psykiatria pelastaa

<del>Jeesus</del> psykiatria pelastaa

Mitä tapahtuisi, jos Jeesus syntyisi uudelleen Suomeen?

Aino Laineen debyyttisarjakuvassa Jesse joutuu suoraan mielisairaalan suljetulle osastolle. Tarina lähti ajatuksesta, että eihän kukaan nykypäivänä uskoisi Jeesusta.

”Ihmiset näkevät sarjakuvassa erilaisia asioita. He näkevät sen esimerkiksi kantaaottavana, parodiana ja satiirina, mutta minulla ei ole sarjakuvalle suurempaa merkitystä, kuin että olen halunnut tehdä hauskan sarjakuvan”, toteaa Laine.

Sarjakuva syntyi kuukaudessa. Ensin kehittyi idea ja sen pohjalta käsikirjoitus. Laine kirjoitti käsikirjoituksen valmiiksi yhdeltä istumalta ja piirsi sarjakuvaa noin 8-10 tuntia vuorokaudessa, kunnes se oli valmis.

”Minulla oli sellainen olo, että haluan saada tämän valmiiksi. En tavallaan hallitse itse tilannetta. Tarina alkaa elää itsekseen. Siihen syntyi esimerkiksi uusia ruutuja, joita ei ollut käsikirjoituksessa ollenkaan. Tekeminen tuntuu hyvältä ja on ehdottomasti kivaa”, sanoo Laine.

Laine piirtää yhtä sivua noin kaksi päivää, koska hänellä ei ole aiempaa kokemusta sarjakuvien piirtämisestä. Hän piirtää Photoshopilla ja hioo jokaisen ruudun valmiiksi rauhassa. Piirtäminen on hänen pitkäaikainen harrastuksensa. Laine on piirtänyt esimerkiksi elävää mallia galleria Aarnissa, Espoossa.

En halua, että kukaan huomaa minua

Kun monet yhteiskunnassa tavoittelevat esillepääsyä ja äänen kuuluville saamista, Aino Laine on vastakkaisella kannalla. Hän ei halua saada huomiota. Tähän haastatteluun suostuminenkin oli keskustelun takana, kuten myös sarjakuvan julkaiseminen.

Laine käy tällä hetkellä Mielettömän valon vertaistuottajakurssia, johon hän päätyi Espoon Cinén kautta, jossa oli töissä samoissa tehtävissä Mielettömän valon vertaistuottajan Heljä Hesson kanssa. Laine haluaisikin tulevaisuudessa työstää enemmän ideoitaan valmiiksi. Hänellä on kuitenkin tarkkaavaisuushäiriö, hän unohtelee asioita, eikä hahmota aikaa samalla lailla kuin suurin osa muista ihmisistä.

”Se auttaa myös uppoutumaan työhön, mutta en saa sen takia tehtyä asioita loppuun. Tämä sarjakuva on pitkään aikaan sellainen työ, jonka olen saanut tehtyä valmiiksi. Siinä on auttanut se, että minulla on ulkopuolelta asetettu deadline. Se on ollut kannustava asia. Tarvitsin niitä enemmänkin, että selviytyisin asioista”, pohtii Laine.

Kun kysyn, mitä tuore sarjakuvataiteilija haluaisi tulevaisuudelta, hän listaa asioita nopealla tahdilla ja määrätietoisesti.

”Haluan pysyä terveenä ja että läheiset ihmiset pysyvät myös, en halua enää joutua mielisairaalaan, haluan että muistini paranee ja tarkkavaisuushäiriö lieventyy. Toivon myös, että saan toteutettua ideoitani valmiiksi, käytyä salilla ja piirtämässä elävää mallia. Sen lisäksi toivon, että Trump ja Putin eivät pistäisi tätä maailmaa ihan kokonaan sekaisin ja haluaisin tuoda maahan hevossimulaattorin.”

Mutta asia kerrallaan, sarjakuvan julkaisun jälkeen Laine aikoo käydä salilla, odottaa ja kirjoittaa muistikirjaansa ajatuksia. Hän toivoo, että sieltä nousee jokin uusi idea, jota voi lähteä työstämään.

Aino Laineelta saa tilata sarjakuvia. Yhteystiedot saa Mielettömän valon kautta.

Teksti: Pirita Tiusanen
Kuvat: Aino Laine

Aino Laineen sarjakuva julkaistaan Mielenterveysmessuilla. Mieletöntä valoa ylpeänä siis esittää:

v2